Onderhoud tips

best_vetfilters_150.jpg

Vetfilters

De huidige generatie wasemschouwen is in de meeste gevallen voorzien van aluminium vetfilters.

Het gaas in deze filters wordt langs elektrochemische weg met een hard, beschermend laagje aluminium bedekt (anodiseren). De vetfilter kan uit meerdere lagen bestaan en kan afgewerkt zijn met een rvs beschermlaag. Ook kunnen vetfilters volledig gemaakt zijn van rvs. Hierdoor komt het design en de duurzaamheid nog beter tot haar recht. Reinig de vetfilters met onze speciale vetoplosser, spuit ze in en laat ze een paar minuten weken om ze vervolgens af te spoelen met warm water. Reinig bij voorkeur alleen de volledig rvs filters in de vaatwasser.

best_koolstoffilters_210_150.jpg

Koolstoffilter(s)

Koolstof wordt in de natuur meestal in gebonden toestand aangetroffen. In vrije toestand komt het element in twee kristalvormen voor: diamant en grafiet. Minder duidelijk gekristalliseerde vormen worden aangeduid met de naam amorfe koolstof, zoals: cokes, houtskool, beenderkool en roet.

Behandelde koolstof heeft een zeer groot intern oppervlak. Daardoor kan koolstof op dit oppervlak vele stoffen vasthouden (absorberen). Er wordt dan ook gesproken van actieve koolstof. Koolstoffilters dienen regelmatig vervangen te worden. Door het gebruik van koolstoffilters wijkt het geluidsniveau af van de aangegeven waarden.

Reinigen van RVS (roestvaststaal)

Roestvaststalen oppervlakken raken in het dagelijks gebruik vervuild of beschadigd. Deze vervuilingen of beschadigingen kunnen de weerstand tegen corrosie verminderen of zelfs corrosie veroorzaken, afhankelijk van de aard van de vervuiling. Vervuiling en beschadigingen zijn niet alleen slecht voor de corrosieweerstand van het materiaal, het uiterlijk van het roestvaststaal zal ook worden aangetast. Vette vingers, hinderlijke aanslag, krassen, e.d. geven het roestvaststaal een onverzorgd uiterlijk. Het is daarom noodzakelijk dat het roestvaststaal met enige zorg en regelmaat wordt onderhouden.

Schoonmaken van lichte vervuilingen (vette vingers, lichte aanslag e.d)

Methode:

  • schoonwrijven met een zachte doek met bijvoorbeeld wat CIF (met water). De wrijfbeweging uitvoeren in de slijprichting van het materiaal.
  • het oppervlak inspuiten met aXiair Roestvaststaal-reiniger, inwrijven, even wachten en met een zachte, droge doek uitwrijven. Deze laatste behandeling geeft een dunne, voor langere tijd beschermende laag aan het roestvaststaal

Sterke vervuiling, lichte beschadigingen (sterke aanslag, begin van corrosie)

Methode:

  • schoonwrijven met een zachte doek met wat JIF/CIF (met water). De wrijfbeweging uitvoeren in de slijprichting van het materiaal.
  • plek reinigen met een Scotch Brite doekje met wat JIF/CIF (met water). De wrijfbeweging uitvoeren in de slijprichting van het materiaal.
  • oppervlak inspuiten met aXiair Roestvaststaal-reiniger, inwrijven, even wachten en met een zachte droge doek uitwrijven. Deze laatste behandeling geeft een dunne, voor langere tijd beschermende laag aan het roestvaststaal.

Opmerking:

Door bovenstaande methode kan een wijziging in de oppervlaktestructuur van het roestvast staal ontstaan. Het verdient dan ook de aanbeveling dit werk door een vakman te laten uitvoeren.

Hardnekkige vervuiling, corrosie, krassen

Methode:

  • beschadigde plek behandelen met een schuurblokje met zeer fijne korrel. De wrijfbeweging uitvoeren in de slijprichting van het materiaal
  • eventueel nabewerken met een Scotch Brite doekje
  • oppervlak inspuiten met aXiair Roestvaststaal-reiniger, inwrijven, even wachten en met een zachte droge doek uitwrijven. Deze laatste behandeling geeft een dunne, voor langere tijd beschermende laag aan het roestvaststaal.

Opmerking:

Door bovenstaande methode wordt de oppervlaktestructuur van het roestvaststaal gewijzigd. Voor een uniforme uitstraling is het eigenlijk noodzakelijk om de gehele oppervlakte te behandelen. Het verdient dan ook aanbeveling dit werk door een vakman te laten uitvoeren.